W przypadku pieczenia ciasteczek naprawdę wiele rzeczy może pójść źle. Można zrobić złe ciasto, użyć nieprawidłowych składników czy też ustawić niewłaściwą temperaturę w piekarniku. Najpoważniejszym jednak problemem dla wielu miłośników słodkości jest to, jakie wybrać do ich pieczenia foremki.
Kształt i rozmiar
Nie da się ukryć, że najbardziej podstawową sprawą w przypadku pieczenia ciasteczek jest to, jakiej będą wielkości używane do tego celu foremki, a także jaki będzie ich kształt. W tym wypadku oczywiście jest to kwestia tylko i wyłącznie gustu, lecz poleca się skorzystać z możliwie jak najmniejszych foremek, wtedy ciasteczek będzie więcej. Ważne jest to, aby były one wykonane w tematycznych kształtach, najlepiej jest wybrać takie, które odpowiadać będą np. zbliżającym się świętą.
Materiał foremek
Estetyczna strona ciasteczek to jednak tylko podstawa. Zdecydowanie najważniejszą kwestią jest to, z jakiego dane foremki będą wykonane materiału. A tu nie da się ukryć, że z całą pewnością najpopularniejszą wersją na rynku są foremki silikonowe.
Silikonowe foremki cechują się przede wszystkim doskonałymi właściwościami w zakresie przekazywania ciepła na ciasto, więc wypieki są upieczone równomiernie. Co więcej, ciasto do nich nie przylega, więc wyjmowanie z nich wypieków jest bardzo proste i wygodne. Myje się je szybko, przechowuje zwinięte w rulon, więc nie zajmują wiele miejsca, a także można z nich korzystać jak z foremek na lód, ponieważ nie są wrażliwe na niską temperaturę. Nie da się ukryć, że jest to najlepszy rodzaj foremek.
Formy silikonowe dostępne na stronie Polmarkus.