Solidne i wytrzymałe pudełka na ciasto są najlepszym sposobem na zabezpieczenie wypieków. Transportowanie ciasta i jego przechowywanie niestety nie jest prostym zadaniem, dlatego też warto postawić na solidne pudełko.
O czym należy pamiętać?
Wybierając porządne opakowanie na ciasto, warto zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj tworzywa z którego jest ono wykonane, ale również na gramaturę papieru oraz na sposób składania, który wbrew pozorom odgrywa bardzo ważną rolę.
Tektura lita
W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się praktyczne opakowania wykonane z tektury litej. Materiał ten od wielu lat wykorzystywany jest przez cukiernie do pakowania różnorodnych wypieków cukierniczych. Tektura lita jest w 100% ekologicznym produktem, dlatego też nie ma żadnego większego wpływu na przechowywaną żywność. Pudełka na ciasto wykonane z tektury litej oddychają, dzięki czemu przechowywane ciasto nie nasiąka wilgocią. Godne uwagi są przede wszystkim te pudełka, które od środka powlekane są dodatkowo folią spożywczą PE, która zapewnia doskonałą odporność na wilgoć.
Pudełka z tektury falistej
Godne polecenia są również niezawodne pudełka z tektury falistej. Pudełka tego typu bardzo często wykorzystywane są przez pizzerie. Jest to idealny wybór przede wszystkim dla tych osób, które chcą umiejętnie zapakować pączki albo dość wysokie torty. Pamiętać należy o tym, że tektura falista niestety bardzo szybko łapie wilgoć, dlatego też należy zachować ostrożność. Tłuste plamy po tłuszczu niestety nie zachęcają do zakupu ciasta.