Jedną z najbardziej efektownych, a jednocześnie najprostszych metod ozdabiania wyrobów cukierniczych jest stosowanie posypki do ciast. Jest ona niezwykle tania, a pokrycie nią deseru zajmuje mniej niż minutę. Cukiernicy najczęściej stawiają na posypkę cukrową, która cechuje się ogromnym uniwersalizmem i może stanowić dodatek do praktycznie każdego słodkiego poczęstunku. Taka posypka na ciasto ma jednak wiele rodzajów, a niektóre z nich są naprawdę wyjątkowe. O jakich rodzajach mowa?
Posypka cukrowa – prosta, ale skuteczna ozdoba do ciasta
Posypką cukrową nazywamy posypkę do ciast stworzoną na bazie cukru. Dzięki temu może ona pasować smakiem praktycznie do każdego deseru, a jej samodzielne przygotowanie nie stanowi żadnego problemu. Oczywiście przekłada się to też na cenę takiej posypki, dlatego większość cukierników decyduje się jednak wydać niewielką kwotę na gotową posypkę cukrową. Zwykle przyjmuje ona ciekawe kolory i kształty dlatego stanowi doskonałą ozdobę do wielu ciast.
Rodzaje posypki cukrowej
Posypka do ciast wykonana z cukru ma wiele odmian. Jedną z nich są kolorowe kulki zwane perełkami lub kryształkami. Można je zarówno wetknąć w ciasto, jak i zwyczajnie rozsypać ją po jego powierzchni. Częściej jednak stosuje się tak zwaną posypkę konfetti, która jest płaska i często przyjmuje estetyczne kształty (na przykład kwiatków lub gwiazdek). Coraz częściej jednak spotyka się też posypkę cukrową w formie pałeczek, maczków cukrowych, a nawet prostego proszku. Wybór jest naprawdę ogromny.